NK Metselen 2017 in Goes

NK Metselen 2017 in Goes

Op vrijdag 31 maart waren wij met Wudao aanwezig op het NK Metselen 2017 in Goes. Via voorrondes door het hele land wisten twaalf jongens zich te plaatsen voor de finale, waar Alex Cheung gevraagd was om een motivational speech te houden.

Na praatjes van Ewald LJ. van Hal directeur KNB en Harry van der Maas gedeputeerde provincie Zeeland over het belang van een nieuwe generatie bouwers, besloot Alex het over een hele andere boeg te gooien.
Zo vertelde hij over de raakvlakken die hij ziet tussen Kung-Fu en metselen. Want waar Kung-Fu ‘techniek boven kracht’ verkiest met een bijzondere aandacht voor de basishoudingen, is ook het metselen een ‘duurzaamsport’ waar een goede houding en techniek geen overbodige luxe zijn. Een verhaal dat door alle bezoekers met instemming werd begroet.

Om zijn verhaal kracht bij te zetten riep Alex een aantal finalisten bij zich op het podium. Allereerst vroeg hij een boom van een kerel om in de ‘kruisboogstand’ te gaan staan, zijn armen samen te brengen tot een soort knots en die tegen de borst van Alex aan te duwen. Terwijl de jongen zo hard mogelijk duwde als hij kon legde Alex rustig verder uit aan het publiek, tot hij plots de handen van de grote jongen opzij schoof waardoor hij voorover tuimelde.
‘Zo zie je maar dat een goede techniek veel meer uithaalt dan pure kracht alleen.’
Maar Alex maakte het nog gekker.
Hij vroeg dit keer aan vier jongens om achter elkaar te gaan staan en met zoveel mogelijk kracht tegen de schouders van Alex te duwen, die nonchalant in een basisstand stond en de jongens vrij eenvoudig kon tegenhouden. Dit lukte hem zelfs op één been, waarna hij opnieuw plots opzij ging waarna de vier jongens omver kegelden.

In Kung-Fu werk je altijd vanuit je basisstanden en heb je aandacht voor het contact met de aarde en de ruimte om je heen. De boodschap van Alex om techniek te verkiezen boven kracht en daarnaast te investeren in je lage bouwstenen bleek een verhaal te zijn dat goed aansloeg bij de metselaars.

Comments are closed.